duminică, 18 ianuarie 2009

Grigore Vieru

O ştire tristă, de ultimă oră, ne informează că poetul Grigore Vieru a murit în urma accidentului suferit joi. "Duminica cu gura ninsă" a venit prea devreme pentru poetul basarabean, simbol al unei Românii visate...
Scurte repere biografice
Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererata de pe malul stâng al Prutului, fostul judet Hotin. Cursurile şcolii primare şi cele medii le-a absolvit în satul natal şi în orăşelul Lipcani, între anii 1950-1953.
A debutat editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii, ‘Alarma’, apreciată de critica literară drept un început de bun augur, în anul 1957. In 1958 a absolvit Facultatea de Filologie şi Istorie. In 1960 a fost numit redactor la revista ‘Nistru’, actualmente ‘Basarabia’, publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Moldova. In 1965 i-a aparut volumul ‘Versuri pentru cititorii de toate vârstele’, volum pentru care i s-a acordat Premiul Republican al Comsomolului în domeniul literaturii pentru copii şi tineret (1967.Prin volumul de versuri ‘Numele tău’, apărut in 1968, s-a produs o cotitură în destinul poetului. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică. În chiar anul apariţiei a devenit obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană. Trei poeme din volum sunt intitulate: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brâncuşi, iar alte două sunt închinate lui Nicolae Labiş şi Marin Sorescu. Asemenea dedicaţii apăreau pentru prima oara în lirica basarabeană postbelică.
In anii urmatori au aparut volumele ‘Mama’ (1975); ‘Un verde ne vede!’ (1976), pentru care poetului i s-a decernat Premiul de Stat al Republicii Moldova (1978); ‘Steaua de vineri’ (1978), apărută la editura Junimea din Iaşi; ‘Izvorul si clipa’ (1981), selecţie din lirica poetului, apărută la editura Albatros din Bucureşti; ‘Scrieri alese’ (1984), volum în care s-au adunat unele din cele mai frumoase poezii şi cantece, medalioane, secvenţe publicistice, volum prefaţat de cel mai de seamă critic şi istoric literar al Basarabiei, Mihai Cimpoi; ‘Rădaăcina de foc’ (1988), la Editura Universul; ‘Curăţirea fântânii’ (1993); ‘Văd şi mărturisesc’ (1996), volumul selectiv de versuri, aforisme şi confesiuni, scos de Editura Minerva în una din cele mai prestigioase colecţii ‘Biblioteca pentru toţi’; ‘Acum şi în veac’ (1997), volum antologic, apărut la Editura Litera din Chişinău; ‘Cartea vieţii mele’ - volum antologic de autor - 550 pagini - (2002). Alături de creaţia sa poetică se situează şi aceea de autor de manuale şi abecedare în limba română (Steluţa, 1970; Abecedar, 1974; Albinuţa).
Grigore Vieru a primit, în 1988, cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.
A fost ales deputat al poporului (1989). La 13 noiembrie 1990 a devenit membru de onoare din străinătate al Academiei Române, care l-a propus, în 1992, pentru Premiul Nobel pentru Pace. Membru corespondent al Academiei Române, din 23 martie 1993. Decorat cu Medalia guvernamentală a Romaniei ‘Eminescu - 150 de ani de la naştere’ (2000). Decorat cu Ordinul Republicii, laureat al multor publicaţii din România.

Steaua de vineri

Ala-bala, prin aluni,
Unde eşti, copile-luni?
Şi tu, copilandre-marţi,
Cu mari ochii tăi miraţi?
Şi tu, miercure, ah, floare
Adolescenţă visătoare?
Şi tu, joie mohorâtă
Tinereţea mea pierdută?
Nu pleca, vinere, încă,
Stea matură şi adâncă!
C-o să vină sâmbăta
Cu rece suflarea sa

Şi-o să-mi lase geana ninsă
Şi-n duminici gura-nchisă.


Tudor Gheorghe: Steaua de vineri (albumul "Diligenţa cu păpuşi" 2003)



___________________________________________________________________________________

Niciun comentariu: