vineri, 27 februarie 2009

Lawrence Durrell : Cvartetul din Alexandria

Sub titlul de "Cvartetul din Alexandria" au apărut patru romane scrise de Lawrence Durrell, prozator britanic (1912 - 1990). Cele patru romane, publicate între anii 1957 şi 1960, prezintă patru perspective diferite asupra aceloraşi evenimente şi personaje, fiecare fiind unghiul de vedere al unuia dintre personajele implicate.
Justine (1957)
Balthazar (1958)
Mountolive (1958)
Clea (1960)

Acţiunea se petrece în anii de dinaintea şi din timpul celui de-al doilea război mondial, în Alexandria (Egipt). Stilul acestor romane este luxuriant, Durrell abordează din perspectiva relativităţii şi a conceptelor freudiene relaţiile dintre personajele principale astfel încât e o carte pe cât de interesantă pe atât de plăcută ce nu trebuie omisă din lista de lecturi a celor, puţini câţi am rămas, ce apreciază "zăbava asupra cărţii".
Primele două volume au fost traduse în limba română de regretata Catinca Ralea, care a murit, din păcate, înainte să finalizeze proiectul. O traducere pe măsura originalului, diferenţa de stil dintre cele două romane traduse de ea si ultimele două ale tetralogiei se simte, de unde rezultă că o carte poate fi cu adevărat pusă în valoare de talentul traducătorului. Ca în orice meserie, talentul face diferenţa.
De altfel aceste romane au avut un mare succes la apariţie, s-a considerat chiar că Lawrence Durrel ar fi meritat să primească pentru ele premiul Nobel.
Cele patru volume prezintă o foarte interesantă abordare a relaţiilor interumane asupra căreia merită să medităm. Fiecare om are o perspectivă personală, unică asupra a ceea ce se întâmplă, perspectivă care rareori este aceeaşi cu a celui de lângă noi, de unde şi uşurinţa cu care apar neînţelegerile între oameni. Nimeni nu are de fapt decât propria imagine asupra evenimentelor şi/sau lucrurilor şi nu de puţine ori află cu uimire că ceea ce credea el că face spre binele altuia şi al său personal, celuilalt îi produce suferinţă, iar regretele sau scuzele nu şterg trăirea, repară relaţia dar suferinţa celuilalt aşa rămâne pe veci, îndurată...

Niciun comentariu: